Ekonomi

109 ton altın madeni açıldı! Erdoğan: Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdık

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ‘Gübretaş Maden Yatırımları A.Ş Söğüt Altın Madeni Tesisi Açılış ve İlk Altın Döküm Töreni’ne katıldı.

Açılış töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan “2000 yılında neredeyse sıfıra yakın olan altın üretimimiz, 2022 yılında 42 ton ile Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdı”dedim.

Erdoğan “Burası tam kapasiteyle faaliyete geçtiğinde ülkemizde en çok altın üretimi yapılan ilk 3 madenden biri olacak. Yaklaşık 1000 kardeşimiz istihdam ediliyor. Önümüzdeki dönemlerde bu sayının 1300’e ulaşmasını bekliyoruz.”terimleri kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da “Karadeniz’de 710 milyar metreküp ile ülkemizin en büyük doğal gaz keşfini gerçekleştirdik. Değeri 1 trilyon doları bulan bu doğal gazın ulusal şebekeye bağlanması için gemiler ve personelimiz yoğun bir şekilde çalışıyor. Mart ayı sonunda Karadeniz gazını evlere ulaştırmaya başlıyoruz.”paylaşılan bilgiler

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarından satırbaşları:

Bugün şehrimiz, ekonomimiz ve madencilik sektörümüz için çok önemli olan açılış töreni vesilesiyle sizlerle birlikteyiz. Söğüt Altın Madeni’nin tüm ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Maden sahasında yapılan çalışmalar sonucunda 109 ton altın kaynağı ve 60 ton altın rezervi tespit edildi. Yani 3,5 milyon ons altının bir an önce Türkiye ekonomisine kazandırılması için çalışmalara hız verdik. Maden sahasındaki faaliyetlerin 3 fazda 500 milyon dolara ulaşması planlandı. 70 milyon dolarlık yatırımla projenin ilk etabı tamamlandı. Tesis ilk altın dökümüne hazır hale getirildi. Kalan iki fazın da yatırımlarını 3 yıl içerisinde tamamlamayı planlıyoruz. Yıllık üretim ölçüsünü 6,5 tona çıkaracağız.

“EN ÇOK ÜRETİM 3 MADENDEN BİRİ OLACAK”

Burası tam kapasite ile faaliyete geçtiğinde ülkemizde en çok altın üretilen ilk 3 madenden biri olacak. Yaklaşık 1000 kardeşimiz istihdam ediliyor. Bu sayının ilerleyen dönemlerde 1300’e ulaşmasını bekliyoruz.

İnşallah buradan şehir merkezine gideceğiz ve Valilik önünde bizleri bekleyen Bilecikli kardeşlerimize sarılacağız. 1 milyar 771 milyon liralık yatırım ve projelerin resmi açılışının sevincini yaşayacağız.

“DOĞALGAZ MART AYINDA ŞEBEKE BAĞLANACAK”

Türkiye, 2002 yılından bu yana tarihinin en büyük kalkınma ve demokrasi saldırılarını gerçekleştiren ülkedir. Son 20 yılda büyük bir gayretle çalışarak ülkemizi bölgenin ticaret merkezi haline getirmiştir. Kendi ideolojisi açısından bakmayan herkes, misyona geldiğimiz Türkiye ile bugünün Türkiye’si arasındaki büyük farkı görebilir. 35-40 yaş üstü vatandaşlarımız, devletimiz döneminde yapılan hizmetlerin ne kadar büyük olduğunu biliyor. Sadece 20 yılda kapsadığımız aralık gerçekten takdire şayan. Binadan işçiye kadar eğitimde kronikleşen birçok sorunu çözdük. Hastaneler örnektir. Yolların standardı birçok AB ülkesinin üzerindedir. Havalimanlarımız dünyanın en güzellerinin ortasında yer almaktadır. Yeni boru sınırları ve enerjide arama ve sondaj faaliyetleri ile kendi hikayemizi yazıyoruz. Nüfusumuzun yaklaşık %85’inin doğal gaza erişimi var. Birileri güneş ve rüzgar enerjisini yeni keşfetmişken biz Avrupa’da 5., dünyada 12. sıraya yükseldik. Filomuza kattığımız sondaj ve sismik araştırma gemilerimizle dünyanın en büyük filosunu kurduk. 710 milyar metreküp ile ülkemizin en büyük doğal gaz keşfini Karadeniz’de gerçekleştirdik. 1 trilyon dolar değerindeki bu doğal gazın ulusal şebekeye bağlanması için gemiler ve personel canla başla çalışıyor. Mart sonu itibariyle Karadeniz gazını evlere ulaştırmaya başlıyoruz.

“AKKUYU ELEKTRİK ÜRETİMİNDE İLK ÜNİTE BU YIL BAŞLAYACAK”

Adana ve Cizre’de yaptığımız keşiflerle petrol üretimini artırdık. Akkuyu’nun inşaatı kesintisiz devam ediyor. Nükleer santralin ilk ünitesinde bu yıl elektrik üretimine başlıyoruz. Son 10 yılda yılda ortalama 742 milyon ton maden üretildi. 2021 yılında toplam madencilik üretimimiz bir önceki yıla göre yüzde 14 artışla 814 milyon tona ulaştı. Geçen yıl maden ihracatımız yüzde 9,1 artarak 6,5 milyar dolara ulaşarak bu alanda Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdı. Bor üretimi ve ihracatında Cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyesine ulaştık.

Madencilik sektörünün GSYH’ye katkısını 11 milyar liradan 93 milyar liraya çıkardık. Madenciliğin son 8 yılda binde 8 olan milli gelir içindeki payı kademeli olarak artarak geçen yıl yüzde 1,4’e yükseldi.

“CUMHURİYET TARİHİ REKORU KIRILDI”

Petrolle birlikte altın da en çok ithal edilen eserlerden biridir. Türkiye uzun yıllardır kıymetli madenler branşında kendi potansiyelini harekete geçirememiştir. Çevrecilik bahanesiyle ülkemize çekilen yabancı kaynaklı operasyonların sayısı oldukça fazladır. Sivil toplum görünümlü yapılardan dolayı birçok araç bu yönde kullanılmıştır. Ülkemizin dillere destan olduğu bir dönemde, tüm dünyada kabul gören madencilik yöntemlerini dinlemeyenlerin nasıl bir heyecan yarattığını hepimiz hatırlıyoruz. Gezi olaylarında olduğu gibi sokak terörünün ve kara propagandanın bizi yolumuzdan döndürmesine izin vermedik. 2000 yılında neredeyse sıfır olan altın üretimimiz 2020 yılında 42 ton ile Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdı. Son 5 yıllık verilere göre ortalama üretimimiz 35 ton civarında. Göreve geldiğimizden beri 455 ton altın ürettik. 16 farklı madende üretim yapılmaktadır. Yapacağımız yeni keşiflerle altın üretimini artırmayı hedefliyoruz. Her alanda olduğu gibi ülkemizin potansiyelini de en üst düzeyde kullanmak zorundaydık.

DEĞER 6,5 MİLYAR DOLAR

Bilecik’in Söğüt ilçesindeki Gübretaş maden sahasında 2020’nin son çeyreğinde 3,5 milyon ons altın varlığı tespit edilirken, Tarım Kredi Kooperatifi’nin iştiraklerinden Gübretaş’ın 109 ton altın rezervi bulunuyor. maden sahası, yaklaşık 6,5 milyar dolar değerinde. Madenin 2 yıl süreyle işletmeye hazır hale getirilmesi için çalışmalar yapılırken, çalışmalar tamamlandı.

TÜRKİYE ALTINININ YÜZDE 15’İ BURDAN SAĞLANACAK

Maden sahasının tamamı işletilmeye başlandığında bu sayının 6-7 ton civarına çıkacağı belirtilirken, Türkiye’deki altının yüzde 15’inin buradan elde edileceği öğrenildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu