İYİ Parti Grup Başkanvekili Dervişoğlu gündemi değerlendirdi.
UYGUN Parti Küme Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu, iki milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırılması görüşülürken, AK Parti’nin başörtüsüne ilişkin anayasa değişikliğine ilişkin atama talebini siyasi nezakete aykırı bulduklarını ve reddettiklerini söyledi.
Dervişoğlu, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü vesilesiyle Meclis Muhabirleri Derneği’ni (PMD) ziyaret ederek tüm basın mensuplarını tebrik etti ve gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Dervişoğlu, toplumun özgürlüğüne kavuşması için önce gazetecinin özgürlüğüne kavuşması gerektiğini belirterek, gazetecilerin özgür ve özgür olması gerektiğini vurguladı.
Dervişoğlu, bir soru üzerine AK Parti küme milletvekilleri tarafından başörtüsüne ilişkin anayasa değişikliğine ilişkin atama talebinin iletildiğini belirtti.
Dervişoğlu, Türkiye Büyük Millet Meclisi Anayasa ve Adalet Ortak Kurulu’nun, yarın YETER Partisi Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan ve CHP Mersin Milletvekili Ali Akşamlı Başarır için hazırlanan dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin iki dilekçeyi de görüşeceğini hatırlatarak, şöyle konuştu: “Bu takvim içinde yaptıkları talebi reddettik. Cumhurbaşkanımız ve yetkili kurullarımızla görüşerek netleştireceğiz.” dedi.
Dervişoğlu, Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu’nda bekleyen benzer belgeler olduğuna dikkati çekerek, iki milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırılması talebini hem hukuksuz hem de haksız bulduklarını söyledi.
Musavat Dervişoğlu, Karma Komisyon’da milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması görüşülürken, AK Parti’nin anayasa değişikliğine ilişkin atama talebini takvim açısından siyasi nezaket kurallarına aykırı bulduklarını belirtti.
“Karma Komisyon toplantısına katılmayacağız”
Dervişoğlu, TBMM Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu’nda görüşülecek çalışmayla ilgili olarak AK Parti grup yöneticileriyle önceden görüşeceklerini bildirdi. Dervişoğlu, “Aleyhlerinde benzer suçlardan dava açılan çok sayıda AK Parti milletvekili var. Dolayısıyla bir milletvekilinin dokunulmazlığının hakaretten kaldırılmasını isteyeceksiniz, diğer yandan dosyası sizde kalacak. muhterem Türk polisine ‘şerefsiz’ diyen bir milletvekilinin İYİ Parti adına yarınki Karma Komisyon toplantısına katılmayacağız.” değerlendirmesini yaptı.
“18 Haziran’da seçim yapılmasında bir sakınca yok”
Dervişoğlu, erken seçim tartışmalarına değinerek, TBMM’nin seçim kararı alabilmesi için beşte üç çoğunluğa ihtiyaç olduğunu, hükümetin bu çoğunluğa sahip olmadığını söyledi.
Dervişoğlu, Haziran seçiminin Mayıs ayına alınmasının erken seçim anlamına gelmediğini belirterek, şöyle devam etti:
“Takvim sıkışıklığından bahsediliyor. Hac mevsimi, bayramlar, üniversite sınavları vs. Bunların hepsi konuşuluyor. Ama 18 Haziran seçim yapılmasına engel değil. Yani ‘Hadi seçimi kaldıralım’ demek. Bu, erken seçim talep etmek anlamına gelmediği için, 18 Haziran’da mayıs sonu veya mayıs ortasında seçim yapılmasında bir sakınca yok.
Cumhurbaşkanının Türkiye Büyük Millet Meclisini feshederek ülkeyi seçime çağırma hakkı Anayasa’da mevcuttur. Eleştirdiğimiz bir haktır. Bir kişinin iki ağzından çıkacak karara bağlı olarak milletin verdiği yetkinin hiçe sayılması DÜZGÜN Partisi olarak reddettiğimiz bir konudur. TBMM’yi feshetme yetkisi sadece cumhuriyetin kurucusuna verilmemiştir. Bu, eleştirilerimiz arasında yer alan bir bahistir.”